§20. 070227 Agerande (utdrag ur svar till Svetlana)

I korthet kan jag beskriva det som att jag tror alla stater (och detta gäller relativt universellt för människor) har intressen som bygger på en komplex kombination av historia, kultur - en självbild som är en blandning av denna kulturella historiska identitet. Detta färgar de korta, taktiska och långa, strategiska intressen som är de mål man strävar efter. Mellan dessa alltså färgat av det som varit och den framtid man söker, är Nu där handlingen sker.

Då kommer vi staters intressen. Dessa intressen tror jag handlar om att man vill kunna påverka. Och ju mer makt man föreställer sig ha desto mer vill man påverka sin omgivning. En stat kan vara mäktig i olika saker. De klassiska är väl, militärt och ekonomiskt men det kan också vara t.ex moraliskt. Det betyder att om man har en stark militär kapacitet så är det våld och hot om våld man använder för att få sin vilja igenom.

Vad dessa intressen
handlar om i praktiken beror i mångt och mycket på självbilden. Alltså den kulturella historiska situationen och hur man vill påverka framtiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback