§10. 070128 Liberalismen? Socialismen? - deras syntes?

post "Till världskapitalismens försvar", Johan Norberg som jag nu läst, började i förrgår. Den har vartit tankeväckande. Den har givit kraft till massa tankar om liberalism som legat hos mig. Den har benat ut vad som är dålig och bra med kapitalism. Den har övertygat mig om den liberala idén som vuxit i mig länge. Nu efter att jag läst den har jag börjat kunna fundera på den och den den lägger sig nu och interagerar med andra tankar jag tagit till mig. Framför allt
är det karl polanyi som den interagerar med. De båda säger så olika saker så övertygande. Jag ska läsa om den och se vad den säger i detta nya ljus, i min nya förståelse som är betydligt större nu ett år senare. jag har utvecklas er än jag då trodde var möjligt.
De två böckerna beskriver två aspekter av samma sak.

En tanke har legat och grott i mig ett tag. Åtminstone sen innan valet. Den dök upp Eu-valet om jag min sätt, alltså det senaste till europarl. Det är att den liberala dokrinen är som bäst som övergripande men den socialistiska i det mindre. Socialismen fungerar ofta i små sammanhang medan den kollapsar ju större sammanhang denhar att göra med. Mycket antagligen för att man inte kan överblicka detta stora hela. Det liberala däremot ger en bra struktur som ordnar det stora oöverblickbara på ett effektivt sätt. Problemen är där i stället att den alinierar människor på den lilla nivår. Min tanke var att rösta höger i riksdag och "vänster" i närmare val. Vänstern kan inte göra så stor skada om den indirekt styrs av ett liberalt regelverk, vilket är precis som vi haft det i sverige och omvänt slår inte den liberala obarmhärtiga logiken sönder det lilla om det organiserar sig socialistiskt.

Den motsatta ordnigen kan säkert vara effekitiv men är aldrig bra för människan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback