§9. 070123 Människans handlande

Allt handlar (för människan) makt och vilja. Makten att påverka och viljan att vad göra av makten. Detta är orsaksförklaringen, i fysiken saknas viljan, endast reglerna, alltså makten/kraften som påverkar. Inom biologin finns den funktionnalistiska förklaringen som kan användas då det inte finns en vilja som styr men orsakerna är dålda i sin komplexitet.

Människans vilja är inte fri, men den styr. Samhället är som en väg viljan styr efter, det finns flera filer och ett antal avfarter. Samhället har en tydlig mittfåra. Styr du utanför vägen blir det krångligt men det kan verkligen gå. Vissa samhällen gillar inte avfällingar.

Vissa filosofer gillar liknelser som A & B etc. De tror nämligen att det är mycket mer exakt och alltså bättre vid en filosofisk redogörelse. Det är säkert så att man vinner något i det. Men vad de missar är att människan alltid tolkar. Att deras exakthet även det är bild som tolkas. Och för att kunna tolka den denna mycket abstrakta bild rätt krävs skolning i detta abstrakta språk. Det är med andra ord svårt att kommunicera med dem som inte kan detta språk vilket är dem vilka som skulle behöva höra det.

logiken beskriver en värld. Den formella logik vi har, försöker beskriva vår värld men världen är allt för komplex. Det är möjligt att matematiken är språket som beskriver världen utan människan, utan medvetande och vilja. Logiken försöker beskriva den värld som är människans, men det är en beskrivning som väljer ut bara vissa delar av människans värld. Det är ett misstag att blanda samman människans värld med den verkliga världen. Människans värld är inte logisk. Logiken är ett meningsättande av världen. logiken beskriver bara den rationella delen av människan. Problemet är sen antiken har människan beskrivits som essentiellt rationell, vilket bara är en del av sanningen. Vissa människor är mer rationella än andra. Det finns andra viktiga delar av människan som inte får plats inom det rationella. Till exempel det mystiska. Det rationella är människans organisering av världen, så att den blir rationell. Vi rationaliserar, meningsätter den utifrån vår egen världsbild som inte behöver vara rationell för en annan individ.

det finns så många villosprår för tanken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback